Vandaag werd ik gebeld met de vraag of ik iemand uit de brand wilde helpen. En hoewel ik in eerste instantie weerstand voelde, besloot ik toch open het gesprek in te gaan. Er werd een beeld geschetst van de huidige situatie en waarom ik gebeld werd. Ik voelde de noodzaak en stel niet graag iemand teleur…
Misschien herken je dat wel? Je wilt anderen graag helpen en vindt het daarom moeilijk om iemand teleur te stellen door nee te zeggen. Als je iemand anders helpt, voel je je vaak een beter mens. Op de korte termijn helpt dit om je goed te voelen, maar op de lange termijn gaat het soms aan je vreten. Waarom heb je niet direct nee gezegd, je gevoel gevolgd, wat je in eerste instantie kreeg bij het verzoek? Waarom stel je jezelf teleur?
In deze blog zal ik proberen uit te leggen, hoe ik het gesprek open in ben gegaan en er toch in geslaagd ben om nee te zeggen.
Ga er open in
Ten eerste vond ik het belangrijk om het gesprek open in te gaan. Er open in gaan, betekent voor mij het oordeel loslaten. Eerst goed luisteren naar wat er werkelijk aan de hand is. De feitelijke informatie tot me nemen. Als ik daar direct een oordeel over heb, lukt het me niet om goed te luisteren. Dan ben ik teveel bezig met de oordelende stemmetjes in mijn hoofd. Wat er een de hand was, was dat er een nijpend personeelstekort was ontstaan.
Neem geen overhaast besluit
Daarna heb ik gevraagd wat het verzoek richting mij concreet inhield. Ook hier heb ik open geluisterd en de randvoorwaarden helder gekregen. Het beeld was duidelijk en het verzoek was duidelijk. Nu was het aan mij. Als er iets van je gevraagd wordt, kun je altijd op 3 manieren reageren. Je kunt ‘ja’ zeggen, je kunt zeggen ‘ik kom er later op terug’ of je zegt ‘nee’. Heel simpel gezegd. Alleen de uitvoering is soms wat lastiger. Er later op terug komen, geeft je wat tijd om voor jezelf het een en ander helder te krijgen.
Bekijk het eens vanuit een ander perspectief
Voor mij was het antwoord helder, want ik had er al even over nagedacht. Er zelfs al met anderen over gesproken. Want ook dat helpt. Door jezelf tegenover anderen uit te spreken, krijg je inzichten vanuit andere perspectieven. En krijg je duidelijk de voors en tegens op een rijtje en het gevoel wat het je geeft. Ook eerdere coachingssessies hielpen me op dit moment een weloverwogen besluit te nemen.
Nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf
Zo wandelde ik een keer met een collega wandelcoach en stonden we stil bij een boom. Een boom waar een dode tak aan zat. De rest van de takken waren volop begroeid. Ik vroeg hem: “hoe komt het dat deze tak dood is gegaan?” Zijn antwoord was heel simpel: “Deze tak geeft de boom geen energie meer. En de natuur zorgt altijd heel goed voor zichzelf. Takken die geen energie meer geven, stoot ze af.” Deze tak kreeg inderdaad geen zonlicht meer, door de groei van het bladerdek van deze boom en de groei van omringende bomen.
Het verzoek aan mij voelde als de dode tak. Ik zou er geen energie uit halen. Door dit beeld helder te hebben, kon ik vrijwel direct met een ‘nee, ik doe het niet‘ antwoorden. Ondanks dat ik het lastig blijf vinden mensen teleur te stellen, verbaasde ik me over de reactie. Door hier open en eerlijk in te gaan en me uit te spreken, was diegene blij met mijn eerlijke antwoord.
Vind jij het ook wel eens lastig om nee te zeggen?
Misschien heb je wat aan deze 3 tips:
- Ga er open in
- Neem geen overhaast besluit
- Bekijk het eens vanuit een ander perspectief
En wellicht helpt deze bekende omdenker:
NEE zeggen tegen een ander, is JA zeggen tegen jezelf.
Succes!