Hoe blijf je gemotiveerd, in je zoektocht naar (ander) werk?
Ik ben verheugd! 14 januari mag ik een presentatie geven en een wandeling begeleiden, tijdens de Walk en Talk in de bibliotheek Hoogeveen. Walk en Talk is de gratis koffiepauze voor werkzoekenden en wordt in veel bibliotheken door het land maandelijks georganiseerd.
Walk en Talk
Wist je dat Walk en Talk ook een andere naam is voor wandelcoaching? Hoe leuk is het dan om tijdens de Walk en Talk te vertellen over wandelcoaching en bovendien de deelnemers zelf te laten ervaren.
De vraag die in mijn presentatie centraal staat is; hoe je gemotiveerd blijft in je zoektocht naar (ander) werk.
Nieuwe energie in de zoektocht naar werk
Wat als je afwijzing na afwijzing ontvangt of nog erger, dat er helemaal geen geschikte vacature voorbij komt? Of als je eigenlijk helemaal niet weet waar je naar op zoek bent? Hoe voorkom je dat je bij de pakken neer gaat zitten? Hoe vind je motivatie? Hoe behoud je motivatie en wat doe je vervolgens met deze motivatie? Kortom, hoe blijf jij gemotiveerd en wat heb je hieraan? Wat ik de deelnemers mee wil geven is nieuwe energie in de zoektocht naar werk.
Ontdekkingstocht
Als eerste gaan we de term ‘zoektocht’ eens overboord gooien. Als je iets zoekt, ben je over het algemeen iets kwijt. Of je bent op zoek naar DE schat. Maar het lijkt me sterk dat je op zoek bent naar die ene baan, bij dat ene bedrijf, de baan waar jouw naam al op staat. En dat het enige wat jij hoeft te doen, is deze ene schat vinden, je handtekening zetten onder het contract en klaar. Of wel? Waarschijnlijk is het veel breder. Wat jij zoekt en wat het aanbod is, is niet een unieke match. Er zijn veel meer mogelijkheden. Als we het nu eens een ontdekkingstocht noemen. Dat geeft je veel meer ruimte en vrijheid om te denken in mogelijkheden. En beperkt je niet, te denken in een enkele oplossing.
Fantaseer er eens op los
Wat alle ontdekkingstochten gemeen hebben is een vertrekpunt en een doel en natuurlijk ontdekkingen. Het doel voor jouw ontdekkingstocht is een nieuwe baan. Maar wat zijn je beweegredenen? Wat zorgt ervoor dat jij vooruit blijft gaan? Kun je andere redenen bedenken dan alleen geld verdienen? Als dit niet lukt, stel je dan eens voor dat je de hoofdprijs wint in de staatsloterij. Hoe zou jij je dag het liefst indelen daarna? Op welke manier geef jij vorm aan je leven, geef je je leven zin, haal je voldoening uit de dagen. Niet dat het realistisch hoeft te zijn en niet dat dit je ultieme droombaan is. Fantaseer er eens op los. Het zegt wel veel over jouw persoonlijke beweegredenen namelijk.
Tegenslagen
Tegenslagen horen ook bij een ontdekkingstocht. Een afwijzing op een sollicitatie, de twijfel die toeslaat en de onzekerheid die teleurstelling met zich meebrengt. Iedereen zal ze herkennen. En het gaat er niet om dat het gebeurt. Het gaat erom dat je je er niet door uit het veld laat slaan. Hoe hervind je jezelf, waar put je energie uit om weer door te gaan? Als je helder hebt wat je beweegredenen zijn, kan dit helpen. Net als accepteren dat tegenslagen erbij horen. Lik je wonden en herpak jezelf om door te gaan. Herstel de schade, trek je lering uit de ervaring en ga door richting je doel.
Wandelen
Wat helpt om helderheid te krijgen, is wandelen. De frisse lucht geeft je hersenen zuurstof om te denken. Door fysiek in beweging te komen, worden je denkpatronen ook anders. De natuur kalmeert en inspireert…van nature. Maar ook in een stad kun je al wandelend nieuwe ideeën oplopen. Aat van der Harst heeft hier een heel fijn boek over geschreven: Wandel je wijzer – Stad en natuur als coach.
Helderheid
En als je die helderheid hebt gekregen over je beweegredenen tijdens het wandelen of op een andere manier, zorg dan dat je dit vastlegt. Hiervoor geeft Aat fijne suggesties in het laatste hoofdstuk van zijn boek: 7-Weg van verhalen- Geef vorm aan je tocht. Door ze op te schrijven in een verhaal of een gedicht of door je beeld te vangen in een foto, tekening of schilderij. Of vind iets wat je inspireert en wat jou helpt je aan je ontdekkingen te herinneren. Bijvoorbeeld een steen of een tak. Als je dan een minder moment hebt, helpt het om even herinnerd te worden aan je ontdekking (van de wandeling).
Schrijf je wandeling
Schrijvenderwijs was ik ingeslapen,
schrijvenderwijs werd ik wakker bij nacht.
Omdat er woorden stonden te blaten,
onder het open raam waar ik lag.
Samen sta je sterker
Praten met anderen over je ontdekkingstocht naar ander werk, helpt je ook gemotiveerd te blijven. Als je je uitspreekt, krijgen dingen een andere lading. Het leeft niet alleen meer in jouw hoofd, maar je hebt het gedeeld. Dit werkt ook goed voor de mindere momenten. Een ander zal je graag helpen, je weer op te beuren of je vind herkenning. Samen sta je sterker en praat elkaar dan niet de in de put, maar ga op zoek naar sprankjes hoop. Bemoedig elkaar.
Elke stap telt
Elkaar bemoedigen doe je door elke stap te laten tellen. De afwijzing die je misschien hebt ontvangen, is wel het resultaat van een actie richting een baan. Een training die je volgde, heeft je misschien niet verder gebracht, je bent wel weer een ervaring rijker. Kijk zo eens naar ieder klein dingetje: een gesprek over werk, het zoeken naar vacatures, het volgen van een webinar over een opleiding. Je staat niet meer bij je vertrekpunt, je staat niet meer op 0. Waar sta je nu en wat heeft je hier gebracht? En durf je al een vervolgstap te benoemen? Echt, elke stap telt. Ook al heb je hem alleen nog maar in je hoofd gezet, ook denkstappen tellen mee.
Neem er tijd voor
Je beweegredenen of motivatie helder krijgen doe je dus door deze te onderzoeken. Neem hier echt even tijd voor. Het helpt om ze vast te leggen of je uit te spreken richting anderen. Wandelen en praten helpt om motivatie te (her)vinden. Als je dit helder hebt, kun je jezelf ook sneller herpakken na een teleurstelling. En door gemotiveerd te zijn en te blijven, blijf je in beweging en zet je stappen. Stappen richting jouw (droom)baan.
Ik wens je een fijne ontdekkingstocht!
NB. Inmiddels lijkt het er op dat de presentatie vanwege de lock-down uitgesteld zal worden. Mocht je vragen hebben of vastzitten in jouw ontdekkingstocht naar (ander) werk, neem gerust contact op. Ook ik help graag, juist nu:)
Margaretha